O možnosti využití energie z obnovitelných zdrojů se zajímá 6 z 10 Čechů

O alternativní zdroje energie a možnosti jejího využití se zajímá více než 60 % českých spotřebitelů. Dokládá to průzkum agentury IPSOS, který realizovala pro společnost ESSOX. Pětina dotazovaných uvedla, že by doma ráda vyráběla energii ze slunečního záření a využila ji například k ohřevu vody.

O možnosti využití energie z obnovitelných zdrojů se zajímá 6 z 10 Čechů
Tiskové zprávy 09. 12. 2020

Největšími příznivci obnovitelných zdrojů jsou obyvatelé Jihočeského, Královéhradeckého, Zlínského a Pardubického kraje. Naopak v Ústeckém kraji se o tyto možnosti zajímá pouze desetina obyvatel.

Zájem o využití obnovitelných zdrojů energie do značné míry koreluje s věkovou skupinou respondentů. Nejvíce se o ni zajímají lidé ve věkové kategorii 18 až 25 let (33,8 %). Ve věkové kategorii 36 až 44 let hledá informace o udržitelných zdrojích necelá čtvrtina dotázaných (23 %). Nejméně se o domácí využití obnovitelných zdrojů energie zajímají respondenti ve věku 54 – 65 let (12 %), což může být do značné míry spojeno i s delší dobou návratnosti podobných investic.

„Energie z obnovitelných zdrojů a udržitelnost životního prostředí je pro nás důležité téma. I proto máme vlastní strategii financování komplexní elektromobility. Tedy domácích zdrojů pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, elektromobilů nebo nabíjecích stanic,“ uvedla Jana Hanušová, generální ředitelka společnosti ESSOX.

V rámci komplexního přístupu k rozvoji elektromobility poskytuje ESSOX financování všech součástí potřebné infrastruktury. S technologickými partnery zajistí financování fotovoltaických panelů, bateriového úložiště i nabíjecích stanic. Nabízí financování elektromobilů, ale i elektrických motocyklů či elektrokol pro domácnosti i firemní využití.

8. prosince, Praha