Jídlo je pro mě příběh, který vyjadřuje mě a moji energii

Kristína Nemčková pojmenovala už jako dítě svůj facebookový profil velice odvážně - „Jsem MasterChef“. Ukazovala na něm světu svou vášeň pro vaření a hlavně fotky vlastních pokrmů. Jenže o pár let později ji rodina do této soutěže skutečně přihlásila a Kristína ji nakonec v pouhých 17 letech vyhrála.

Jídlo je pro mě příběh, který vyjadřuje mě a moji energii
Stories 30. 07. 2020

A nejen to, na svůj televizní úspěch navázala vydáním vlastní originální kuchařky #UPGRADE a intenzivním střídáním stáží v nejlepších restauracích. Co Kristína plánuje a co pro ni jídlo znamená, se můžete dočíst v našem společném rozhovoru.

Baví vás připravovat konkrétní pokrm nebo spíše vařit pro někoho, komu tím uděláte radost a krásný zážitek? Co všechno pro vás jídlo znamená?

Vaření se věnuji od dětství a tím, že bydlím s rodiči, vařím zejména pro ně. Ke každému jídlu a jeho servisu přistupuji tak, aby mě někam posunulo, a tak téměř nic nevařím dvakrát. Stále se mám co učit a v některých technikách je potřeba se stále zdokonalovat, takže doma „trénuji“. Ráda kombinuji různé chutě a struktury a k vaření u mě patří i servis na talíři. Moje rodina je však velmi rozmlsaná a mnohdy mě kritizují i za něco, co by jinde na talíři odpustili. Jídlo pro mě zosobňuje rodinu. Vždy si sedáme všichni k jednomu stolu a společně jíme, bavíme se a sdílíme zážitky. Tyto chvíle mám moc ráda. Vaření a finální pokrm ale vnímám jako umění, je to forma vyjádření kuchaře, kterou bych přirovnala k obrazu od malíře.

Před rokem jste zvítězila v pořadu MasterChef, získala jste díky soutěžení nějaké cenné lekce?

Celá soutěž je jedna velká lekce. Co se týče vaření, byla to ta nejintenzivnější škola, jaké se mi dosud dostalo, včetně cenných rad od ;těch nejlepších odborníků. Nikdy se mi ani nezdálo, že by mě mohl „trénovat“ michelinský kuchař. A už vůbec jsem si nemyslela, že by mohl zvítězit někdo v mém věku (Kristína měla čerstvých 17 let – pozn. redakce). Obrovskou zkušeností pro mě bylo i samotné natáčení, jeho časové limity, kamery, štáb, byl to úplně jiný svět, než jaký jsem znala. No a pak přišla ještě lekce po soutěži, lidi mě poznávali na ulici, chtěli se se mnou fotit, komunikovala jsem s médii a fanoušky, dělala autogramiády kuchařky, na to všechno jsem nebyla zvyklá. Z profesního hlediska se mi otevřely možnosti pracovních stáží v restauracích a absolvovala jsem 4 praxe během letních prázdnin.

Sledovala jste pro inspiraci kuchařká show? Jakého slavného kuchaře obdovujete?

Jako dítě mě nejvíc ovlivnila úplně první série česko-slovenské soutěže MasterChef, na základě které jsem si založila svůj facebookový profil s názvem „Jsem MasterChef,“ abych ho později přejmenovala na Made by Kristína. Jako starší jsem se dívala i na zahraniční série pořadu MasterChef, zejména australský je super, pak jsem si také oblíbila pořady na Netflixu, např. Chefs Table nebo Final Table. A zbožňuji filmy z kuchařského prostředí – Láska na kari, Koření života. Samotné šéfkuchaře sleduji na Instagramu a bavím se jejich „stories“. Je skvělé, jak vaří na kameru a odkrývají tak techniky z profesionální kuchyně. Baví mě například italský michelinský kuchař Massimo Bottura, podívejte na jeho profil, třeba jak připravuje bešamel a dostane vás, s jakým nadšením a láskou připravuje základ pro lasagne. Pro mě je to divadelní představení. Ale těch kuchařů, co obdivuji, je opravdu mnoho a bylo by nefér jmenovat jich pár, a přitom na někoho zapomenout.

 

Vydala jste svoji kuchařku, pto koho je určená? Uvaří podle ní kulinářské výtvory i úplný začátečník?

Na konceptu kuchařky #UPGRADE jsme pracovali spolu s rodinou. Nápad propojení tradičních česko-slovenských receptů mojí babičky s mými „upgrade“ verzemi, vyšel. Kuchařka je originální a unikátní a na knižním trhu jsme nic podobného nenašli. Díky babiččiným receptům se nám podařilo oslovit úplného začátečníka ve vaření a mými inovativními recepty zase ty zkušenější v kuchyni. Jednoduše, v kuchařce #UPGRADE se najde každý. Každý babiččin recept jsme popsali klasickou formou a dle toho, jak vše v receptu postupuje. Ty moje jsou pak rozdělené na komponenty, aby si je lidi mohli poskládat a kombinovat podle svého a využít třeba jen část z receptu. Tímto způsobem vařím a kombinuji i já . Podle ohlasů a také prodejů je kuchařka oblíbená a mám radost z každé fotky jídel, kterou se mnou lidé sdílejí. Kuchařka funguje a to je boží .

Jaký je rozdíl v tom, jak nad jídlem přemýšlíte vy a jak vaše babička?

Moje babička je „stará“ škola, přemýšlí hlavně kvantitativně – co nejvíc toho navařit, co nejvíc toho naložit a co nejvíc s sebou zabalit! Vždy vařila hodně, v zaměstnání prošla přes kuchyně velkých hotelů, školní jídelny, až si otevřela i svoji vlastní restauraci v Piešťanech. Dnes už je sice v důchodu, ale vaří pořád hodně. Ve vaření je konzervativní, připravuje klasiky, dodržuje postupy, které se naučila a byla zvyklá je používat v profesionální kuchyni před 15 lety. V některých jejích receptech bych ale vůbec nic neměnila, zbožňuji, když mi navaří pirohy, upeče buchty nebo její kuře s nádivkou je opravdu balada. V něčem se ale doba posunula a ten největší rozdíl v našem přemýšlení vnímám v tom, že pro mě je talíř něco jako umělecké dílo, chutě by měly překvapit a také dávat smysl. Z mé porce se musí také najíst, ale ne přeplácat. S babičkou ve vaření nesoutěžím, protože je to předem prohraný boj , ale i díky kuchařce se nám podařilo ukázat více cest, jak navařit stejné jídlo. A největší radostí pro mě bylo, když si moje babička během přípravy kuchařky nandala 2x moje jídlo!

V předchozích rozhovorech jste řekla, že se chcete věnovat moderní gastronomii. Co si pod tím pojmem můžeme představit? 

Přesně to, co popisuji v předchozí odpovědi. Jídlo je pro mě dílo, příběh, vyjadřuje mě, moji energii. Moderní gastronomie je opravdu široký pojem, ale je to mírné odklonění se od klasiky, kombinování surovin, struktur ingrediencí a chutí. Využití nových technik zpracování surovin jako sous-vide (pomalé vakuové vaření v regulované teplotě), ceviche (netepelné vaření ryby v marinádě) atd.

Co všechno berete v potaz při přípravě jídla? Jak uvažujete nad mícháním chutí a nad texturou?

Jídlo si spojuji se zážitky a snažím se do vaření dát to, co si s nimi spojuji. Ráda listuji kuchařkami nakladatelství Phaidon, to je obrovská inspirace a chuťové kombinace si ověřuji v knize The Flavor Bible (vřele doporučuji všem, kteří rádi kombinují). Největší zážitek si nesu ze Skandinávie, kde jsem v jednom týdnu navštívila 3 michelinské restaurace a v každé mě něco překvapilo. Třeba kombinace ledové a horké složky v jednom chodu, nebo spálená chuť ovoce, využití plísně... Je toho ještě tolik, co potřebuji ochutnat a vyzkoušet uvařit! Při přípravě přemýšlím nad kombinacemi chutí, aby byly vzájemně propojené, pocházely ze stejného regionu a výsledné jídlo dávalo smysl.

 

Rozhovor s Kristínou Nemčkovou připravila
Martina Raclavská, Specialistka komunikace a CSR aktivit